Direktlänk till inlägg 31 oktober 2012
De här kakorna gör jag varje år en bit innan jul. Dels för att de är så goda och dels för att få in lite tidig julstämning. Receptet kommer från sju sorters kakor där de kallas lunchpepparkakor och det enda jag justerat är kryddmängden för att jag vill ha lite mer smak på degen. Om man vill att dessa ska bli sådär mjuka och sega som skånepapparkakorna är så får man passa dem så man inte gräddar dem för länge i ugnen. Jag gjorde även lite "vanliga" tunna papparkakor av den här degen och de blev väldigt spröda och goda dock så blev smaken inte som vanliga. Man kan säga att de blev lite mesiga i smaken så om du ska göra pepparkakor till jul rekomenderar jag ett annat recept, men om du vill ha tjocka och mjuka pepparkakor så är de här perfekta. Ett tips när du ska äta dem är smör plus ost och ett glas mjölk!! Räddar garanterat vilken dålig dag som helst!!
Efter ca 7 minuter i ugnen!
Färdiggräddade och klara!
Skånepepparkakor
(ca 50 st)
Ingredienser
3 1/2 dl socker
4 1/2 dl ljus sirap
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
3 tsk kanel
150 g margarin eller smör
3 ägg
1 dl mjölk
2 tsk hjorthornssalt
2 tsk bakpulver
ca 2 liter vetemjöl
Koka upp socker och sirap och tillsätt sedan kryddorna och matfettet.
Vispa upp äggen tillsammans med mjölken och rör sedan ner detta i sockerblandningen.
Låt svalna.
Blanda mjöl, hjorthornsalt och bakpulver väl i en stor bunke ocg tillsätt sedan den avsvalnade sockerblandningen.
Rör ihop degern och tillsätt eventuellt mer mjöl.
Strö lite mjöl över degen och töck över den med plastfolie och låt degen stå 2-3 dygn.
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta degen på bakbordet med lite mjöl så den blir lite smidigare.
Forma sedan golfbollsstora runda kulor som läggs inte alltför tätt på bakpapperskläddplåt.
Platta ut bollarna rejält för de jäser väldigt mycket rakt upp men inte så mycket åt sidorna.
Grädda dem i ca 15 minuter i nedre delen av ugnen. (För att få dem mjuka så brukar jag grädda de första 10 minutrarna i nedre delen av ugnen för att sedan höja dem till mitten de sista minutrarna så att de får lite färg.
Så här blev mina tunna pepparkakor av den här degen. Bra konsistens men lite svag smak.
Ryggbiff gryta med curry & äpple Denna gryta blir väldigt mustig och med en god smak från äpplet och en touch av curryn. Kommer dock inte ihåg exakta mått på vissa ingredienser eftersom jag smakade mig fram för att få den rätta balansen. Ingr...
Grova Kardemummascones Här kommer ett recept som går snabbt att svänga ihop och på ett kick har du fixat den perfekta söndagsfrukosten! Bröden får en god smak av kardemumman och man märker inte ens att de är bara gjorda på grövre mjölsorter! Ma...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 | |||||||
|