Direktlänk till inlägg 2 november 2012

Oxfile med Murkelsås & Hasselnötsrostad potatis & Svartrötter

Av sweetdreams-recipes - 2 november 2012 18:51

Huvudrätten i trerättsmiddagen blev en underbar oxfile som fick sällskap av en gräddig och krämig murkelsås och smöriga svartrötter och minipotatisar. Hela anrättningen blev perfekt med lite brysselkål till! Dock så gör bilden inte maträtten rättvisa!!

 


Oxfile med Murkelsås& Hasselnötsrostad Potatis & Svartrötter

(4 pers)

Ingredienser


Hasselnöts potatis & Svartrötter

20 småpotatisar

3 svartrötter

3/4 dl hasselnötter

25 g smör

salt & peppar


Murkelsås

2 dl grädde

2 dl vatten

0.3 köttbuljongtärning

2.5 dl väl förvällda murklor

1/2 gul lök

1 msk smör

salt & peppar


600 g oxfile

2 msk smör

brysselkål


Sätt ugnen på 175 grader


Skala potatis och svartrötter och dela svartrötterna i stavar.


Hacka hasselnötterna grovt.


Lägg potatisen och svartrötterna på en ugnsäker plåt.


Klicka över smöret och häll över hasselnötterna samt salta.


Baka ca 30 minuter i mitten av ugnen tills de är mjuka.


Rör runt några gånger under tiden och salta vid behov innan servering.


Under tiden som potatisen rostas hackar du löken fint.


Fräs murklorna i smöret i en katrull ordentligt ca 4 minuter.


Tillsätt sedan löken och fräs ytterligare 4 minuter under viss omrörning.


Lägg i mjölet och fräs några sekunder och tillsätt sedan vätskan + buljongtärningen.


Låt koka upp och koka sedan någon minut tills det tjocknar.


Smaksätt med salt och peppar.


Koka upp vatten och salta det.


Tillsätt sedan brysselkålen som du skärt bort skaftet på och koka tills de är mjuka ca 20 minuter.


Skär oxfilen i tjocka skivor och bryn dem först på sidorna i en het panna.


Sänk sedan värmen och stek dem ca 2-5 minuter på varje sida beroende på hur välstekt man vill ha köttet.


Låt köttet vila några minuter innan det servera med brysselkål, hasselnöts potatisen och svartrötterna och murkelsåsen.







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av sweetdreams-recipes - 27 oktober 2013 11:28

Vitchoklad - & citronmoussefylld tårta täckt med marshmallowsfondant Denna tårta består av en vanlig ljus vaniljtårtbotten delad i 3 delar, citronmousse + lemoncurd & vitchokladmousse. Tårtan är sedan spacklad med marängsmörkräm och täckt med MMF (...

Av sweetdreams-recipes - 27 oktober 2013 11:13

Ryggbiff gryta med curry & äpple Denna gryta blir väldigt mustig och med en god smak från äpplet och en touch av curryn. Kommer dock inte ihåg exakta mått på vissa ingredienser eftersom jag smakade mig fram för att få den rätta balansen.   Ingr...

Av sweetdreams-recipes - 27 oktober 2013 10:39


Här kommer ett uppgraderat recept på den italienska smörgåstårtan. Detta recept är en aning smalare och nyttigare men exakt lika god. Du kan självklart byta ut lightvarorna mot varor med högre fetthalt!     Italiensk smörgåstårta 2,0   In...

Av sweetdreams-recipes - 27 oktober 2013 10:24

Grova Kardemummascones   Här kommer ett recept som går snabbt att svänga ihop och på ett kick har du fixat den perfekta söndagsfrukosten! Bröden får en god smak av kardemumman och man märker inte ens att de är bara gjorda på grövre mjölsorter! Ma...

Av sweetdreams-recipes - 24 januari 2013 13:53


Passionsfruktsfudge receptet kommer från Louise`s spis   Ingredienser:     150 g vispgrädde   450 g strösocker   150 g smör   ca 20 g vit sirap 100 g vit choklad   2 tsk vaniljsocker   skal från ½ citron   3-4 ...

Ovido - Quiz & Flashcards