Direktlänk till inlägg 31 oktober 2012
Idag har det varit fullt upp i köket. Ett av dagens många bröd blev detta Lingon & Rosmarinbröd. receptet kommer ursprungligen från arla men jag har gjort lite små förändringar i mjölsorter och mängder. Bröden blev dock lite platta men förhoppningsvis är dem fortfarande goda! Mjölmängden i rceptet får man justera beroende på hur rinnig lingonsylten är.
Lingon & Rosmarinbröd
(2 st)
Ingredienser
50 g jäst (för osötade degar)
5 dl ljummet vatten (37 grader)
25 g rumstempererat smör
2 tsk salt
3 msk honung
150 g creme fraiche/kesella
1 dl lingonsylt (inte för rinnande)
1 msk olivolja
5 msk hackad färsk rosmarin (eller 4 tsk torkad)
ca 7 dl vetemjöl
ca 10 dl rågsikt ( ev lite havregryn/rågmjöl i detta)
Smula jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, kesella/creme fraiche, lingonsylt, 2 msk hackad rosmarin och det mesta av mjölet.
Arbeta degen till den blir smidig. Det gör inget om den är lite kladdig.
Lät jäsa under bakduk gärna på någon varm plats i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda resterande 3 msk rosmarin med olivoljan i en mortel och stöt ihop det lite. (På så sett kommer smakerna fram bättre)
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Platta ut varje del till en avlång platta ca 1 cm tjock.
Strö över hälften av rosmarinen på varje platta och rulla sedan ihop dem.
Vrid längderna en aning och fläta sedan ihop dem innan de läggs på bakpappersklädd plåt.
Skär några jack i flätorna med en vas kniv och låt dem sedan jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. sänk sedan ugnen till 200 grader och grädda ytterliagre 25 minuter. Täck eventuellt över bröden med aluminiumfolie i slutet av tiden om de blir för bruna.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Ryggbiff gryta med curry & äpple Denna gryta blir väldigt mustig och med en god smak från äpplet och en touch av curryn. Kommer dock inte ihåg exakta mått på vissa ingredienser eftersom jag smakade mig fram för att få den rätta balansen. Ingr...
Grova Kardemummascones Här kommer ett recept som går snabbt att svänga ihop och på ett kick har du fixat den perfekta söndagsfrukosten! Bröden får en god smak av kardemumman och man märker inte ens att de är bara gjorda på grövre mjölsorter! Ma...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 | |||||||
|