Direktlänk till inlägg 31 oktober 2012

Lingon & Rosmarinbröd

Av sweetdreams-recipes - 31 oktober 2012 14:20

Idag har det varit fullt upp i köket. Ett av dagens många bröd blev detta Lingon & Rosmarinbröd. receptet kommer ursprungligen från arla men jag har gjort lite små förändringar i mjölsorter och mängder. Bröden blev dock lite platta men förhoppningsvis är dem fortfarande goda! Mjölmängden i rceptet får man justera beroende på hur rinnig lingonsylten är.

 


Lingon & Rosmarinbröd

(2 st)

 

Ingredienser

 


50 g jäst (för osötade degar)

5 dl ljummet vatten (37 grader)

25 g rumstempererat smör

2 tsk salt

3 msk honung

150 g creme fraiche/kesella

1 dl lingonsylt (inte för rinnande)

1 msk olivolja

5 msk hackad färsk rosmarin (eller 4 tsk torkad)

ca 7 dl vetemjöl

ca 10 dl rågsikt ( ev lite havregryn/rågmjöl i detta)


Smula jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör tills jästen löst sig.


Tillsätt smör, salt, honung, kesella/creme fraiche, lingonsylt, 2 msk hackad rosmarin och det mesta av mjölet.


Arbeta degen till den blir smidig. Det gör inget om den är lite kladdig.


Lät jäsa under bakduk gärna på någon varm plats i ca 30 min.


Sätt ugnen på 250 grader.


Blanda resterande 3 msk rosmarin med olivoljan i en mortel och stöt ihop det lite. (På så sett kommer smakerna fram bättre)


Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.


Platta ut varje del till en avlång platta ca 1 cm tjock.


Strö över hälften av rosmarinen på varje platta och rulla sedan ihop dem.


Vrid längderna en aning och fläta sedan ihop dem innan de läggs på bakpappersklädd plåt.


Skär några jack i flätorna med en vas kniv och låt dem sedan jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. sänk sedan ugnen till 200 grader och grädda ytterliagre 25 minuter. Täck eventuellt över bröden med aluminiumfolie i slutet av tiden om de blir för bruna.


Låt bröden svalna på galler under bakduk.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av sweetdreams-recipes - 27 oktober 2013 11:28

Vitchoklad - & citronmoussefylld tårta täckt med marshmallowsfondant Denna tårta består av en vanlig ljus vaniljtårtbotten delad i 3 delar, citronmousse + lemoncurd & vitchokladmousse. Tårtan är sedan spacklad med marängsmörkräm och täckt med MMF (...

Av sweetdreams-recipes - 27 oktober 2013 11:13

Ryggbiff gryta med curry & äpple Denna gryta blir väldigt mustig och med en god smak från äpplet och en touch av curryn. Kommer dock inte ihåg exakta mått på vissa ingredienser eftersom jag smakade mig fram för att få den rätta balansen.   Ingr...

Av sweetdreams-recipes - 27 oktober 2013 10:39


Här kommer ett uppgraderat recept på den italienska smörgåstårtan. Detta recept är en aning smalare och nyttigare men exakt lika god. Du kan självklart byta ut lightvarorna mot varor med högre fetthalt!     Italiensk smörgåstårta 2,0   In...

Av sweetdreams-recipes - 27 oktober 2013 10:24

Grova Kardemummascones   Här kommer ett recept som går snabbt att svänga ihop och på ett kick har du fixat den perfekta söndagsfrukosten! Bröden får en god smak av kardemumman och man märker inte ens att de är bara gjorda på grövre mjölsorter! Ma...

Av sweetdreams-recipes - 24 januari 2013 13:53


Passionsfruktsfudge receptet kommer från Louise`s spis   Ingredienser:     150 g vispgrädde   450 g strösocker   150 g smör   ca 20 g vit sirap 100 g vit choklad   2 tsk vaniljsocker   skal från ½ citron   3-4 ...

Ovido - Quiz & Flashcards