Direktlänk till inlägg 31 oktober 2012
Mitt sista brödrecept för dagen blir detta halv surdegsbröd. Anledningen till att jag kallar det halv surdegsbröd är att det bara står över en natt. Ursprungsreceptet kommer från arla (flätat bröd med anis och fänkål) men jag har gjort om och bytt ut och lagt till en hel del så att det passade mig lite mer. Jag uteslöt anis och fänkål helt då jag inte hade det hemma och satsade istället på ett bröd med äpplesmak.
Flätat surdegsbröd med äpple
(2 bröd)
Ingredienser
Dag 1
4 dl vetemjöl
2 dl vatten
1 dl äppleglögg (äppeljuice)
1/2 rivet äpple
Dag 2
2 dl mjölk
3 dl äppleglögg (äppeljuice)
25 g jäst (för osötade degar)
2 msk ljus sirap
1 msk salt
5 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
Dag 1
Vispa samman mjöl, vatten och äppleglögg till slät smet. Tillsätt det rivna äpplet och rör om.
Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ett dygn.
Dag 2
Tllsätt jäst, sirap och salt till smeten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand i ca 5-10 minuter till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i två delar som sedan delas i tre delar vardera.
Rulla varje del till ca 60 cm långa längder.
Fläta ihop längderna tre och tre till två flätor och vik in ändarna.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ställ ugnen på 225 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter tills bröden fått färg och känns lätta. (Täck eventuellt över dem med aluminiumfolie i slutet av gräddningstiden om de fått för mycket färg).
Ryggbiff gryta med curry & äpple Denna gryta blir väldigt mustig och med en god smak från äpplet och en touch av curryn. Kommer dock inte ihåg exakta mått på vissa ingredienser eftersom jag smakade mig fram för att få den rätta balansen. Ingr...
Grova Kardemummascones Här kommer ett recept som går snabbt att svänga ihop och på ett kick har du fixat den perfekta söndagsfrukosten! Bröden får en god smak av kardemumman och man märker inte ens att de är bara gjorda på grövre mjölsorter! Ma...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 | |||||||
|