Senaste inläggen

Av sweetdreams-recipes - 2 november 2012 18:51

Huvudrätten i trerättsmiddagen blev en underbar oxfile som fick sällskap av en gräddig och krämig murkelsås och smöriga svartrötter och minipotatisar. Hela anrättningen blev perfekt med lite brysselkål till! Dock så gör bilden inte maträtten rättvisa!!

 


Oxfile med Murkelsås& Hasselnötsrostad Potatis & Svartrötter

(4 pers)

Ingredienser


Hasselnöts potatis & Svartrötter

20 småpotatisar

3 svartrötter

3/4 dl hasselnötter

25 g smör

salt & peppar


Murkelsås

2 dl grädde

2 dl vatten

0.3 köttbuljongtärning

2.5 dl väl förvällda murklor

1/2 gul lök

1 msk smör

salt & peppar


600 g oxfile

2 msk smör

brysselkål


Sätt ugnen på 175 grader


Skala potatis och svartrötter och dela svartrötterna i stavar.


Hacka hasselnötterna grovt.


Lägg potatisen och svartrötterna på en ugnsäker plåt.


Klicka över smöret och häll över hasselnötterna samt salta.


Baka ca 30 minuter i mitten av ugnen tills de är mjuka.


Rör runt några gånger under tiden och salta vid behov innan servering.


Under tiden som potatisen rostas hackar du löken fint.


Fräs murklorna i smöret i en katrull ordentligt ca 4 minuter.


Tillsätt sedan löken och fräs ytterligare 4 minuter under viss omrörning.


Lägg i mjölet och fräs några sekunder och tillsätt sedan vätskan + buljongtärningen.


Låt koka upp och koka sedan någon minut tills det tjocknar.


Smaksätt med salt och peppar.


Koka upp vatten och salta det.


Tillsätt sedan brysselkålen som du skärt bort skaftet på och koka tills de är mjuka ca 20 minuter.


Skär oxfilen i tjocka skivor och bryn dem först på sidorna i en het panna.


Sänk sedan värmen och stek dem ca 2-5 minuter på varje sida beroende på hur välstekt man vill ha köttet.


Låt köttet vila några minuter innan det servera med brysselkål, hasselnöts potatisen och svartrötterna och murkelsåsen.







Av sweetdreams-recipes - 2 november 2012 18:25

Idag bjöd jag på trerätters och den blev åtminstonde inte helt misslyckad! Enligt mig var förätten godast vilket är väldigt konstigt då jag egentligen är mer för de söta! Kanske var de för att jag var så mätt redan innan som gjorde att jag tyckte så!! Här kommer i varje fall receptet. Pajerna blev jättegoda med en underbar smak av västerbottenosten. Den här varianten är inte bakad utan den stelnar i kylskåpet. Räkorna och creme fraichen var ett fräscht komplement! Det skulle varit västerbottenostflarn med också men jag har ju ett minne som en guldfisk så vad gör man?

 


Västerbottenpaj med Räkor & Creme Fraiche

(4 pers)


Ingredienser

 

Pajdeg

100 g smör

2.5 dl vetemjöl

1 msk vatten

1.5 tsk gurkmeja

0,5 tsk salt

 

Fyllning

1 dl lätt creme fraiche

100 g västerbottenost


300 g oskalade stora räkor

3/4 dl lätt creme fraiche

dill

sallat ex machesallat, ruccola


blanda mjöl,salt och gurkmeja i en bunke och tillsätt sedan smöret och finfördela det.


Tillsätt sedan vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.


Vira in degen i plastfolie och låt den sedan vila i kylskåpet i ca 1 timme.


Sätt ugnen på 175 grader.


Smörj fyra portionspajformar och tryck sedan ut degen i dem.


Nagga noga hål i botten med en gaffel.


Grädda ca 15 minuter på mittenfalsen eller tills de känns helt torra.


Låt svalna helt.


Gör under tiden skalen svalnar, fyllningen.


Riv osten och blanda den med creme fraiche i en kastrull.


Smält samman detta under ständig omrörning på svag värme till det blir en slät smet.


Fördela smeten i pajskalen och låt dem stelna minst 2 timmar i kylen.


Skala räkorna innan servering och fördela lite sallad på tallrikar innan du lägger dit pajerna. Garnera med räkorna, quneller av creme fraiche (som du formar m.h.a två teskedar) och lite dill.

 

 

 

Av sweetdreams-recipes - 2 november 2012 17:15

Dessa brownies bakade jag till jobbet och de blev väl mottagna! Receptet kommer från heavenly cupcakes men jag har bytt ut lite saker här å där! En viktig sak som jag la märke till är att mashmallowsbitarna inte får vara för stora och de måste tryckas ner i cookiedoughen annars flyter de upp å de blir inte så bra!. De blev dock väldigt goda och väldigt kladdiga i mitten och lite mer fudgelika längs kanten. Ursäkar mig för att jag inte är en så bra fotograf!!!

OBS!! Tryck ner mashmallowsen mer!!


   

CookieDough & Candy Brownies

(ca 16 st)


Ingredienser


CookieDough


50 g smör

2 dl strösocker

1 ägg

1 msk vaniljsocker

1 3/4 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

100 g hackad mörk choklad


40 g mashmallows

10 center

10 dumle

1 1/2 dl valfria nötter


Brownie


100 smör

200 g hackad mörk choklad

3 1/2 dl strösocker

4 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 3/4 dl vetemjöl

1/2 tsk salt


Sätt ugnen på 175 grader.


Börja med cookiedoughen och vispa smöret mjukt och luftigt.


Tillsätt sedan strösockret och vaniljsockret och vispa tills det blir en luftig kräm.


Vispa i ägget ordentligt.


Blanda ner mjöl,salt och bakpulver och vänd sist ner den hackade chokladen.


Smörj en form ca 20 *20 cm med smör och lägg sedan ner ett bakplåtspapper och smörj sedan dess insida.


Tryck ut degen i formen, det går lättast med baksidan av en mjölad sked.


Klipp mashmallowsen i mindre bitar om de inte är mini mashmallows och fördela dem över degen och tryck ner dem ganska rejält.


Dela dumlekolorna på mitten och fördela dem, centerchokladen  och nötterna över degen och tryck ner dem lite också


Smält sedan smöret till brownismeten och lägg sedan i denhackade chokladen och låt det smälta.


Ta av från plattan och rör ner sockret så att det löser sig lite.


Tillsätt sedan äggen ett och ett och rör om ordentligt.


Sikta ner vetemjöl, salt och och vaniljsocker och rör ihop det precis med en slickepott.


Häll smeten ovanpå degen och godiset och grädda i ca 40 minuter.


Låt svalna helt och ställ sedan in den i kylen innan du skär i bitar, gärna tills nästa dag då den är väldigt rinnig annars!!!


Servera gärna med vispad grädde eller glass!



Av sweetdreams-recipes - 1 november 2012 16:18

Ikväll blir det egenfixad kebab och receptet kommer från tasteline. Egentligen kanske man kan tycka att det är lite för ambitiöst och jobbigt att laga egen kebab när varenda snabbkök har det men det finns många positiva saker med det. En av sakerna är att man kan förberedda det och sen sköter det sig självt i ugnen. Du kan även göra det dagen innan och sedan bara steka till det inför servering. Dessutom har du koll på att det som din kebab består av är kött. Något man ibland kan fråga sig om man fått tag på någon dålig snabbköks variant drypande av fett. Så här kommer ett recept på den perfekta fredagsmys maten!

 

Hemgjord Kebab


Ingredienser

1 kg köttfärs (jag använde älgfärs)

4 finhackade vitlöksklyftor

1 ägg

1 msk  grovmalen svartpeppar

3 tsk salt

2 msk lökpulver


Sät ugnen på 100 grader.

Blanda alla ingredienser till kebaben i en bunke ordentligt så att kryddorna fördelas jämnt.


Forma köttfärsen till en ca 20 cm lång "stubbe" utan håligheter och rulla in den i minst två lager med aluminiumfolie.


Låt ändarna vara öppna så att vätsak och fett kan rinna ut. (Jag klippte ett jack på undersidan av foliens kanter för fettet och vätskan rann mycket lättare ut då).


Placera rullen på ugnsgallret med en plåt under så att vätskan kan samlas upp.


Låt rullen bakas i ugnen ca 3,5 timme.


Stäng av ugnen men låt rullen ligga kvar och svalna en halvtimme inna du tar ut den och låter den svalna helt fortfarande inpackad!!


När den svalnat helt kan du karva remsor med en vass kniv eller så  lägger du den i kylen över natten innan du gör detta om du inte ska servera den förrän nästa dag. (Går bra att frysa).


Vid servering så steker du till remsorna i lite smör och serverar sedan med dina favorit tillbehör exempelvis tortillabröd, salsa, gräddfil och isbergsallat.



Av sweetdreams-recipes - 1 november 2012 16:03

Idag blev det en snabb lunch bestående av köttbullar med pesto och fetaost gömma! De blev jättegoda och peston tillförde verkligen det lilla extra. En perfekt vardagdsrätt helt enkelt!!

 

Köttbullar med Pesto & Fetaost

(4 pers)


Ingredienser

500 g valfri köttfärs

1 dl fetaost tärningar (i olja)

3/4 dl pesto med soltorkad tomat

1/2 dl heinz chilisås

salt & peppar

smör


Blanda köttfärsen med chilisåsen och tillsätt sedan salt och peppar efter smak.


Rulla golfbollstora bollar och platta till dem lite.


Placera därefter en fetaost tärning och  ca 1/2 tsk pesto i varje och förslut noga bullarna.


Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite smör.


Stek köttbullarna försiktigt tills dem är genomstekta.


Servera med exempelvis pasta och pesto samt wokade grönsaker.



Av sweetdreams-recipes - 31 oktober 2012 15:57

De här kakorna gör jag varje år en bit innan jul. Dels för att de är så goda och dels för att få in lite tidig julstämning. Receptet kommer från sju sorters kakor där de kallas lunchpepparkakor och det enda jag justerat är kryddmängden för att jag vill ha lite mer smak på degen. Om man vill att dessa ska bli sådär mjuka och sega som skånepapparkakorna är så får man passa dem så man inte gräddar dem för länge i ugnen.  Jag gjorde även lite "vanliga" tunna papparkakor av den här degen och de blev väldigt spröda och goda dock så blev smaken inte som vanliga. Man kan säga att de blev lite mesiga i smaken så om du ska göra pepparkakor till jul rekomenderar jag ett annat recept, men om du vill ha tjocka och mjuka pepparkakor så är de här perfekta. Ett tips när du ska äta dem är smör plus ost och ett glas mjölk!! Räddar garanterat vilken dålig dag som helst!!

 

Efter ca 7 minuter i ugnen!


 

Färdiggräddade och klara!


Skånepepparkakor

(ca 50 st)


Ingredienser
3 1/2 dl socker

4 1/2 dl ljus sirap

2 tsk malda nejlikor

2 tsk ingefära

3 tsk kanel

150 g margarin eller smör

3 ägg

1 dl mjölk

2 tsk hjorthornssalt

2 tsk bakpulver

ca 2 liter vetemjöl


Koka upp socker och sirap och tillsätt sedan kryddorna och matfettet.


Vispa upp äggen tillsammans med mjölken och rör sedan ner detta i sockerblandningen.


Låt svalna.


Blanda mjöl, hjorthornsalt och bakpulver väl i en stor bunke ocg tillsätt sedan den avsvalnade sockerblandningen.


Rör ihop degern och tillsätt eventuellt mer mjöl.


Strö lite mjöl över degen och töck över den med plastfolie och låt degen stå  2-3 dygn.


Sätt ugnen på 200 grader.


Arbeta degen på bakbordet med lite mjöl så den blir lite smidigare.


Forma sedan golfbollsstora runda kulor som läggs inte alltför tätt på bakpapperskläddplåt.


Platta ut bollarna rejält för de jäser väldigt mycket rakt upp men inte så mycket åt sidorna.


Grädda dem i ca 15 minuter i nedre delen av ugnen. (För att få dem mjuka så brukar jag grädda de första 10 minutrarna i nedre delen av ugnen för att sedan höja dem till mitten de sista minutrarna så att de får lite färg.


Så här blev mina tunna pepparkakor av den här degen. Bra konsistens men lite svag smak.

 

Av sweetdreams-recipes - 31 oktober 2012 15:34

De här kakorna är en av mina favoriter. Jag brukar egentligen göra dem utan kaffe och kakorna brukar då bli lite tunnare och segare. Dessa blev lite tjockare och porösare men de var ändå goda!

 


Kaffe & Kola kakor

(ca 40 st)


Ingredienser

200 g margarin

1 dl socker

3/4 dl ljus sirap

2 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1/2 dl bryggt kaffe

ca 7 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 175 grader


Vispa margarin, socker och sirap poröst med elvisp.


Rör i vaniljsocker, bakpulver, och vetemjölet i smeten. Tillsätt inte allt vetemjöl utan prova dig fram. Degen ska ej vara för fast men inte klibba vid beröring.


Lägg degen på mjölat bakbord och dela degen i 4 delar.


Rulla ut dem till 4 längder och lägg två på varje bakpappersklädd plåt.


Platta till dem med fingrarna.

 

Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter tills de blivit gyllene.


Ta ut dem och skär i sneda bitar.


Ställ eventuellt in dem på eftervärme (när du stängt av ugnen och har luckan öppen) för att torka lite så de blir lite knapriga.

 

Av sweetdreams-recipes - 31 oktober 2012 15:07

Mitt sista brödrecept för dagen blir detta halv surdegsbröd. Anledningen till att jag kallar det halv surdegsbröd är att det bara står över en natt. Ursprungsreceptet kommer från arla (flätat bröd med anis och fänkål) men jag har gjort om och bytt ut och lagt till en hel del så att det passade mig lite mer. Jag uteslöt anis och fänkål helt då jag inte hade det hemma och satsade istället på ett bröd med äpplesmak.

 


Flätat surdegsbröd med äpple

(2 bröd)


Ingredienser

 

Dag 1

4 dl vetemjöl

2 dl vatten

1 dl äppleglögg (äppeljuice)

1/2 rivet äpple


Dag 2

2 dl mjölk

3 dl äppleglögg (äppeljuice)

25 g jäst (för osötade degar)

2 msk ljus sirap

1 msk salt

5 dl rågsikt

8-9 dl vetemjöl


Dag 1

Vispa samman mjöl, vatten och äppleglögg till slät smet. Tillsätt det rivna äpplet och rör om.


Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ett dygn.


Dag 2

Tllsätt jäst, sirap och salt till smeten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sedan resten av ingredienserna.


Arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand i ca 5-10 minuter till en smidig deg.


Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.


Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i två delar som sedan delas i tre delar vardera.


Rulla varje del till ca 60 cm långa längder.


Fläta ihop längderna tre och tre till två flätor och vik in ändarna.


Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Ställ ugnen på 225 grader.


Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter tills bröden fått färg och känns lätta. (Täck eventuellt över dem med aluminiumfolie i slutet av gräddningstiden om de fått för mycket färg).



Ovido - Quiz & Flashcards